2015. november 19.

"Eredményesség, precizitás, siker..."
Megszületett a Noszlopy Iskola Comenius iskolai együttműködések pályázatának az értékelése

„A partnerség keretében egy eredményes projektet valósítottak meg az elmúlt két tanévben, mely teljes mértékben alkalmas volt a kitűzött legfontosabb célok elérésére, azon belül is a gyerekek környezettudatosabb gondolkodásmódjának erősítésére. Csak apróbb változtatásokat kellett végrehajtaniuk, melyek egyáltalán nem befolyásolták a projekt tervek szerinti megvalósítását, amit az is megerősít, hogy a pályázatukban vállalt termékeket elkészítették. Intenzív együttműködés alakult ki a részt vevő munkatársak és diákok között, a közös munka, illetve partnertalálkozók erősítették a személyes kapcsolatokat, melyek esetenként remélhetőleg a későbbiekben is megmaradnak. A hatások, illetve résztvevők tudásszintjének értékelése mellett a folyamatok nyomon követésére is nagy figyelmet fordítottak, partnerségi szinten és intézményükben egyaránt alaposan megszervezett keretek között végezték el a projektmenedzsment eme fontos elemét. Az együttműködés diákokra és munkatársakra kifejtett hatásait meggyőzően fejtették ki beszámolójukban, az intézményi hatások kapcsán írtak viszont inkább más területeket érintenek, az idevonatkozó információk a beszámoló más részeiből szedhetők össze többé-kevésbé. A partnerség népszerűsítése érdekében végzett munkájuk különösen az iskolán belül és az érintett szülők körében tűnik hatékonynak, de több csatornán keresztül a helyi közösséget is sikeresen elérték. A projekt néhány eredménye és tevékenysége megmarad és hasznosul az iskolában, de az intézmények közti partnerségi együttműködés hosszabb távú kereteit is biztosítják. A két esztendő munkáját egy minden pontjában roppant részletes beszámolóban mutatták be, amelyet az elvárt információk mellett személyes élmények, érdekességek gazdagítanak és tesznek még színvonalasabbá.”


2015. június 01.

Kérdőívek 2014-2015

A pályázat munkája során már az előző évben kiadott és kiértékelt kérdőíveket ismét kitöltötték az iskola tanulói és szülei minden országban. A két év eredményeit vizsgáltuk ugyanazokban a kérdésekben.
Az eredmények összehasonlítását itt nézhetik meg.


2015. május 18.

Befejeződött a nagyszabású uniós projekt

Utolsó állomásához érkezett a Noszlopy iskola angol nyelvű környezetvédelmi projektje, amely a Comenius Közalapítvány gondozásában indult „Hand in hand for a wonderful land” elnevezéssel. Anglia, Szlovénia, Németország, Lengyelország, Olaszország, Bulgária, Spanyolország és Magyarország küldöttségei ezúttal Törökországban találkoztak, hogy értékeljék és összegezzék a pályázat két évének tanulságait és tapasztalatait.
Iskolánkat Fehér-Kun Andrea projektkoordinátor, Szilágyi István intézményvezető, Pappné Kocsis Mónika és Markhardné Dergecz Éva tanárok, valamint Mészáros Sarolta és Karancz Imre 7. b osztályos tanulók képviselték. Tovább! Képek megtekinthetők a galériában.2015. május 05.

„We, children of the sun - Mi, a nap gyermekei”

We, children of the sun - Mi, a nap gyermekei” címmel fotókiállítást rendeztünk. A diákok saját iskolai életükből vett példákon keresztül mutatták be, hogy mi mindent tehetnek a környezetük megóvásáért és szebbé tételéért.
A fotókiállítást itt tekinthetik meg.


2015. március. 24.

Berlinben járt a Noszlopy-küldöttség

2015 tavaszán Berlinben folytatódott a Noszlopy iskola „Hand in Hand for a wonderful Land" elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi pályázata.

Lengyelország, Szlovénia, Németország, Olaszország, Bulgária, Törökország, Spanyolország, Anglia küldöttsége mellett hazánkat ezúttal Fehér-Kun Andrea projekt-koordinátor, Pappné Kocsis Mónika és Kissné Takács Ildikó tanárnők képviselték. A gyerekek közül Németh Eliza 8.c, Szarka Kincső 7.c, Borbély Eszter 7.c és Dakó Zsanett 7.b osztályos tanulóknak jutott az a megtisztelő feladat, hogy bemutassák a magyar csapat által elvégzett feladatokat. Tovább! Képek megtekinthetők a galériában.2015. március. 06.

Újrahasznosítás

Pályázatunk lényege a környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás. Az egyik feladata az volt a tanulóknak, hogy erre poszterek készítésével is felhívják a figyelmet. A megadott téma: Újrahasznosítás volt. A diákok példákon keresztül szemléltették az anyagok környezettudatos körforgását. Az újrahasznosítás célja, a Föld erőforrásainak kímélése, például, hogy kevesebb fát kelljen kivágni a papírgyártás céljára.
További képek...


2015. február. 28.

Természeti szépségeink

A pályázat egyik feladata az volt februárban, hogy Marcali és környékének természeti szépségeit mutassa be. Számos színes, érdekes munkát készítettek a tanulók papír alapon és power point-os bemutatókkal. Íme néhány példa...


2015. február. 17.

Farsang ...

A Comenius program az egész iskolát érdekli, megmozgatja. A 6.a osztály a szeptemberi magyar projekttalálkozót elevenítette fel az idei farsangon. Kibővítve a jelenlegi nemzetközi partnerek listáját, számos új ország képviselője mutatkozott be a produkciójukban. A színvonalas műsorban a nyolc ország mellett még Franciaország, Amerika, Skócia küldöttei vonultak fel autentikus jelmezekben, az országra jellemző zenékre. További képek!


2015 február 16.

„Hulladékból Művészet”

Újabb fejezetéhez érkezett a Noszlopy iskola „Hand in hand for a wonderful land" elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi projektje. Januárban egy kiállítás megszervezése volt intézményünk feladata. A programban résztvevő diákok ezúttal az újrahasznosíthatóság lehetőségeire hívták fel a figyelmet iskolánk könyvtárában.

A gyerekek kizárólag mindennapi anyagok felhasználásával, szárnyaló fantáziájuk és kreativitásuk segítségével számtalan új ötletet adtak a látogatóknak: CD lemezből készítettek órát, műanyag palackból madáretetőt, fából és papírból álomfogót, kosarat, műanyagból ékszereket, és még sorolhatnánk. A diákok céljai között szerepelt, hogy hangsúlyozzák a bennünket körbevevő anyagok környezettudatos körforgását, illetve rávilágítsanak arra, hogy milyen fontos a hulladék mennyiségének csökkentése. A programsorozat márciusban folytatódik Berlinben Fehér-Kun Andrea projekt-koordinátor és csapata részvételével. A bemutatót itt tekinthetik meg!


2014. december 05.

Noszlopys diákok külföldön

A külföldi projekttalálkozón eddig résztvevő diákok egy-egy angol nyelvű esszében számoltak be külföldi útjukról, az adott projekttalálkozók tevékenységeiről és arról, hogy milyen ismereteket szereztek az adott országról és annak kultúrájáról.
Szlovén útról a beszámolót itt olvashatják.
Az angol útról a beszámolót itt olvashatják.
Az olasz útról a beszámolót itt olvashatják.


2014. november 28.

Marcali Herald

Az iskola diákjai egy általuk szerkesztett újságban számoltak be a magyar projekt találkozó esményeiről. Érdekes cikkek, interjúk és egyéb érdekességek olvashatók az újságban.
Ezt az újságot itt érhetik el.

2014. november 24.

Veronai napok - Olaszországban járt a Noszlopy küldöttsége

November 17-21. között Veronában folytatódott a Tempus közalapítvány gondozásában zajló „Hand In Hand For A Wonderful Land" elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi projekt. A találkozón 8 ország (Lengyelország, Szlovénia, Olaszország, Spanyolország, Anglia, Bulgária, Törökország és Németország) küldöttsége mellett a Noszlopy csapata is részt vett. Iskolánkat 4 tanuló: Péterszegi Dóra, Gáspár Gréti, Tóth Gábor és Bödő Lajos, illetve 3 pedagógus: Fehér-Kun Andrea projektkoordinátor, Aranyné Varga Marianna és Horváth Gabriella képviselte. Tovább! | Képek a Marcali Portálon!


2014. november 18.

"Mit tehentünk természetünk és környezetünk tisztántartásért és megóvásáért?"

Ezzel a kérdéssel ötleteket és javaslatokat vártunk diákjainktól a pályázatban általunk vizsgált témakörben (a növények kihalása). A tanulók a számos megoldást soroltak fel, amelyek segítségével még környezet tudatosabban élhetünk. A mi munkánkat a partnerországok ötleteivel együtt egy brossurabán gyűjtötték össze olasz társaink. Itt tudják megtekinteni ezt brossurát.

2014. október 13.

Noszlopy a Tavi TV-ben

A marcali Tavi TV is ellátogatott a magyar projekttalálkozó helyszíneire, hogy tudósítson erről a nagyszabású eseménysorozatrólés tájékoztassa a város lakosságát.
Forrás: Marcali HIR7 2014. október 10. - Tavi TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


2014. október 05.

Comenius szótár

Elkészült a a Hand in hand for a wonderful land pályázat kilenc országának a közös szótára, ami a természet-és környezetvédelemmel kapcsolatos szavakat, kifejezéseket tartalmazza!


2014. október 04.

Vidám búcsú - Véget ért a Tempus Közalapítvány projekttalálkozója a Noszlopyban

A szerdai hajóút után csütörtökön is színes programok várták a „Hand in Hand for a Wonderful Land" elnevezésű környezetvédelmi projekt résztvevőit. A lengyel, szlovén, török, német, angol, spanyol, bolgár és olasz küldöttség diák tagjai megtekinthettek egy rendkívüli angolórát, ami remek lehetőséget adott a közös nyelv gyakorlására. A délelőtt további részében az első projektév eseményeit összefoglaló prezentáció bemutatására került sor az iskola könyvtárában, majd hivatalosan lezárták a magyar találkozót. Tovább! | Képek a Marcali Portálon!


2014. október 02.

Táncházban voltak ma a Noszy vendégei …

Ma délután a Noszlopy táncosai tartottak bemutatót a Bojtár Zenekar közreműködésével a Comenius program részvevőinek, majd táncba hívták őket. Tovább!


2014. október 02.

Balatoni hajóúttal folytatódott a Tempus közalapítvány projektje

Harmadik napjához érkezett a „Hand in Hand for a Wonderful Land" elnevezésű nemzetközi projekttalálkozó a Noszlopyban. A 8 ország küldöttei, kiegészülve magyar gyerekekkel, délelőtt egy játékos szellemi vetélkedőn vehettek részt az iskola tornatermében. Az ötletes feladatok elvégzése mellett kiváló lehetőség nyílt az angol nyelv gyakorlására is. Tovább! | Képek a Marcali Portálon!


2014. október 01.

ISMERKEDÉS, MUNKA, JÓKEDV - Kezdetét vette a Noszlopyban a Tempus Közalapítvány projekttalálkozója

Mint arról már tegnapi cikkünkben beszámoltunk, megérkeztek Marcaliba a „Hand in Hand for a Wonderful Land" elnevezésű nagyszabású nemzetközi környezetvédelmi projekt résztvevői. Lengyelország, Szlovénia, Olaszország, Németország, Anglia, Törökország, Bulgária és Spanyolország küldöttségeit már az első napon színes programokkal várta a házigazda Noszlopy iskola Fehér-Kun Andrea projekt-koordinátor vezetésével. Tovább! | Képek a Marcali Portálon!


2014. szeptember 30,

Megjöttek a vendégeink …

A MARCATO dobosai és persze a Noszlopy diákjai, tanárai fogadták Comenius program résztvevőit. Szilágyi főigazgatóúr köszöntő szavait követően, a rendezvény sikeréért sokat tevőknek adott át egy-egy elismerő oklevelet. Az iskolai kezdést követően a Városházán folytatódott a program ahol Dr. Sütő László Marcali Város polgármestere köszöntötte a vendégeinket. Tovább! | Képek a Marcali Portálon!


2014. szeptember 29.

Rajtunk a sor!

A Tempus Közalapítvány a Comenius Iskolai Együttműködés „Egész életen át tartó tanulás” program keretei között tűzte ki pályázatát HAND IN HAND FOR A WONDERFUL LAND címmel. A projekt házigazdájának szerepét szeptember 29. és október 3. között a marcali Noszlopy iskola látja el. Tovább! | Képek a Marcali Portálon!


2014. június 16.

Comenius poló

A "Növények kihalása" témakörben egy szlogent és egy tervet kellett megalkotni a tanulóknak. Számos pályamű érkezett és a nyertes tanuló, Papp Dániel 7.c osztályos tanuló munkája képviselte iskolánkat a spanyol poló festő feladatán.2014. június 05.

Sevillában járt a Noszlopy küldöttsége

A spanyolországi Sevilla városa adott otthont a Hand in hand for a wonderful land elnevezésű nemzetközi projekt újabb találkozójának. Mint arról már több cikkben is beszámoltunk, a Noszlopy iskola egy lengyel, angol, török, spanyol, bolgár, szlovén, olasz és német intézménnyel együtt próbál meg új alternatívák után kutatni a környezetvédelem érdekében. Tovább! | Képek a Marcali Portálon!


2014. május 15.

Időjárás napló - Weather Diary

A diákok minden országbanegy hétig figyelték az időjárás változásait és dokumentálták ezeket. A spanyol projekttalálkozón pedig összevetik és kiértékelik a kapott adatokat, amelyek segítségével pontosobb képet kaphatunk a klímaváltozásról. Az elkészült bemutatót itt tekinthetik.

2014. április 30.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


2014. március 19.

Szlovéniába érkezett a Noszlopy uniós projektje

Harmadik állomásához érkezett a Noszlopy Gáspár Általános és Művészetoktatási Iskola Hand in hand for a wonderful land elnevezésű európai uniós projektje.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az intézmény egy-egy angol, német, olasz, spanyol, török, bolgár, lengyel és szlovén iskolával karöltve emeli fel szavát a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozásáért. A sorozat március 10-14. között a szlovén Ajdovscina városában folytatódott, ahová Lauer Péter tanár vezetésével 6 tanuló utazott el. Tovább! | Képek!


2014. március 04.

"Szénlenyomat - Carbon footprint"

A "Hogyan védjük meg a természetet a káros hatásoktól?" konferencián feltárt környezeti problémák segítségével a tanulók probálták meghatározni ezen káros hatások lenyomatát a természetben. Az elkészült bemutatót ide kattintva tekinthetik meg.

2014. február 27.

Comenius-konferencia a Noszlopyban

Korábban több cikkben is beszámoltunk arról, hogy a Noszlopy iskola egy nagyszabású, európai uniós projekt résztvevője. A Tempus Közalapítvány által kiírt programsorozatban szereplő noszlopys gyerekek hónapról hónapra készülnek egy, a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozó téma feldolgozásával.

További képek!

Februárban arra keresték a választ, hogyan lehetne megvédeni a természetet a káros hatásoktól. Mivel a pályázat angol nyelven folyik, így egy-egy problémáról angol nyelvű összefoglalót is kellett készíteniük. Tovább!


2014. február 03.

Elkészült a a Hand in hand for a wonderful land pályázat kilenc országának a közös naptára, ami a természet-és környezetvédelemmel kapcsolatos problémákra hívja fel a figyelmet!

Az iskolánkat Kollár Martina, 8.c osztályos tanuló rajza képviselte országunkat a közös nemzetkőzi naptárunkban.
 

2014. január 28.

Az angliai Bristolban folytatódott a Noszlopy uniós projektje

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a Noszlopy Gáspár Általános és Művészetoktatási Iskola sikeres pályázatával a Hand in hand for a wonderful land elnevezésű európai uniós projekt részese lett.

A programban 9 ország képviselői vesznek részt: Szlovénia, Anglia, Németország, Spanyolország, Lengyelország, Olaszország, Bulgária, Törökország és Magyarország 1-1 általános, illetve középiskolája dolgozik azért, hogy angol nyelven felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Tovább!

Képek!


2014. január 13.

A növények kihalása

Novemberben azt a feladatot kapták a Noszlopys diákok, hogy felhívják a figyelmet a főbb környezetvédelmi problémákra. A mi országunk a "Növények kihalása" című témát kutatta és dolgozta fel különböző rajzokon és powerpoint-os bemutatókon keresztül.
Az elkészült bemutatót itt tekinthetik meg.

2013. november 20.

Comenius kalapok

A „Comenius kalapok”elkészítésére Október 23-án került sor Bialystokban, Lengyelországban. Az esemény előtti két hétben a tanulók szorgosan gyűjtötték az újrahasznosítható anyagokat, amelyeket felhasználhattak a művek elkészítésénél. Dobozokat, újságpapírokat, műanyag flakonokat, CD-ket, kupakokat. A tanulók ugyancsak elkészítették a projektben részt vevő kilenc ország nemzeti zászlóját és itt is újrahasznosítható anyagokat használtak. Tovább!


A Comenius program első napján került megrendezésre a részt vevő nyolc ország logóversenye a lengyelországi Bialystokban. Ekkor szavazhattak az országokat képviselő tanárok a „Hand in hand for a wonderful land” projekt szimbólumára. A 15 szavazó három logóra adhatta le a voksát. Az első helyen jelölt munkára 3, a másodikra 2 és a harmadikra 1 pontot lehetett adni. A német tanárok számolták össze a szavazatokat és hirdették ki a verseny győztesét, aki a 14 éves lengyel Ewelina Polkowska lett. A nyertes jelképen egy fa látható, amely két emberi kézből nő ki és 9 ország zászlója öleli körül. Az eredmény kihirdetése után felkerült a kilencedik, bolgár partner zászlója is, aki később csatlakozott a csapathoz.Tovább!

2013. november 19.

Útjára indult az Uniós projekt

Az első Comenius találkozóra 2013. október 21-25. között került sor a lengyelországi Bialystokban. Az rendezvény elsődleges célja volt, hogy a közreműködők értékeljék a „Hand in hand for a wonderful land"projekt eddigi eredményeit. Az eseményen 8 ország (Lengyelország, Szlovénia, Anglia, Németország, Spanyolország, Törökország, Olaszország és Magyarország) képviselői vettek részt. Tovább!

2013. november 18.

Projekt kérdőív

A Projektben résztvevő partnerország tanulói és szülei egy környezetvédelemmel kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki, aminek eredményeit a januári bristoli találkozón értékeljük ki. A kérdőívet ezen a linken érhetik el. A kérdőív eredményeit pedig itt tekinthetik meg.

2013. november 09.

Európát hozzuk Marcaliba - Uniós nemzetközi pályázat győztese a Noszlopy ...

A Tempus Közalapítvány a Comenius Iskolai Együttműködés „Egész életen át tartó tanulás" program keretei között írt ki pályázatot, melyre a Noszlopy iskola „Hand in hand for a wonderful land" címmel nyújtott be tendert. A projekt középpontjában a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása áll, de mellette kiváló lehetőséget nyújt az angol nyelv gyakorlására is.

A két éven át tartó programsorozatban több ország pedagógusai és diákjai dolgoznak folyamatosan együtt. A közös munka lehetőséget ad kreatív ötletek megvalósítására, változatos módszereket nyújthat a tanórák színesítésére, emellett az iskola pedagógiai programjába is új, európai irányvonalat vihet. A projekt során a partneriskolák időről időre találkoznak is egymással, áttekintve az addig elvégzett feladatokat. A személyes kapcsolattartás által a résztvevő országok megismerik egymás kultúráját és számos tapasztalatot gyűjthetnek. A megvalósításhoz 20.000 euró áll iskolánk rendelkezésére.

A Marcali Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2012-ben nyújtotta be pályázatát Fehér-Kun Andrea tanárnő irányításával, 2013 júniusában pedig megszületett a számunkra kedvező döntés. Szlovénia, Németország, Anglia, Lengyelország, Törökország, Spanyolország, Olaszország, illetve a projektbe később bekapcsolódó Bulgária egy-egy intézménye mellett Magyarországot a Noszlopy iskola képviselheti. A program szerint a 2013/14-es tanévben Lengyelországba, Angliába, Szlovéniába és Spanyolországba, majd a 2014/15-ös tanévben Olaszországba, Németországba és Törökországba utazhatnak el a résztvevők. Iskolánk pedig 2014. szeptember 15-19. között láthatja el a házigazda szerepét.

Az említett országok október 21-én tartották első találkozójukat Lengyelországban, Białystok városában, amelyről a későbbiekben részletes beszámolót közlünk.


2013. október 14.

Évszázados Iskola Marcaliban-Iskolafilm

 

2013. szeptember 26.

Comenius Logó verseny

Pályázatunk első feladata, hogy a tanulók megalkossák a logóját a projektnek. Számos érdekes rajz képviselte iskolánkat. Egy szakmai zsűri és a tanulók segítségével megszületett a győztes mű, Fehér Alexandra 8.c osztályos tanuló munkája, amely képviseli iskolánkat a lengyel projekttalálkozón.2013. szeptember 23.

Takarítási világnap

Iskolánkban alsó és felső tagozatosok együtt szedték a szemetet, hogy megtisztítsák környezetüket.
A képek itt tekinthetők meg.

2013. szeptember 09.

Comenius Club megalakulása

Megalakult a Comenius Club, ahová azokat a gyerekeket várjuk, akik szeretnének részt venni a "Hand In Hand for a Wonderful Land című környezetvédelmi nemzetkőzi pályázatunkban. A Club-bal minden héten egy órában beszéljük át a projekt aktuális feladatait.


Comenius Club
 

Tovább a projekt oldalára!

 


© 2008. noszlopy-marcali.hu | Készítette: Vágó Zoltán