Határtalanul

Marcaliak a Magas-Tátra legszebb tájain

A Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 8. évfolyama, 69 tanuló 6 pedagógus kíséretében a „Határtalanul!” (HAT-20-01) program keretében tanulmányi kiránduláson vett részt 2022. május 30 – június 3. között a Magas-Tátra legszebb tájain. A kirándulás Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg.
Utunk első állomása Felső-Magyarország gyöngyszeme, Kassa volt. Megcsodálhattuk a kassai dómot, ellátogattunk a Rodostói házhoz, mely Rákóczi-emlékhely, sétát tettünk a város főterén, gyönyörködtünk a szebbnél szebb palotákban.
Eperjesen a történelmi városközpontban Szlovákia legrégebbi városi műemlék-rezervátumába csöppentünk. A nap programja volt még a szepesi vár hatalmas alapterületű, romjaiban is lenyűgöző, Közép-Európa leghatalmasabb erődítményének a megtekintése.
Ellátogattunk Ótátrafüredre, a Magas-Tátra egyik legrégebbi üdülőtelepére, síközpontjába. Siklóvasúttal mentünk fel Tarajkára, onnan tettünk egy túrát a Tarpataki-vízesésekhez, közben gyönyörködtünk a Magas-Tátra egyedülálló szépségében, a völgy két oldalán futó meredek hegygerincek és a 2600 m magas tekintélyt parancsoló sziklás hegycsúcsokban. Tettünk egy kellemes sétát a Tátra szemkápráztató gyöngyszeme, a Csorba-tó körül. Szállásukra utazva megálltunk még a Poprádhoz tartozó Szepesszombat óvárosában körülnézni.
Késmárkon megnéztük a Thököly-várat, ahol Thököly Imre, a későbbi felső-magyarországi és erdélyi fejedelem, a legendás „kuruckirály” született.
A szlovák-lengyel határon a Dunajec jobb partján fekvő Vöröskolostor megtekintése különleges élményt nyújtott. A Dunajec határfolyó Szlovákia és Lengyelország között, így a Pienini Nemzeti Park Európa első nemzetközi természeti parkja. Egyszerre volt részünk a lengyel Három Korona hegyek és a szlovák magas-tátrai hegycsúcsok fenséges látványában miközben átsétáltunk a két országot összekötő gyaloghídon, s megfigyelhettük a tutajosokat a folyón.
Megismerhettük különös jellegét és gazdag történelmi múltját Ólublónak.
A Szepesség emlékekben leggazdagabb városába, Lőcsére is ellátogattunk. A Városháza épületénél megidéztük Mikszáth Fekete város és Jókai A lőcsei fehér asszony című regényét. A Szégyenketrec játékos kipróbálására szívesen vállalkozott volna több lány is, ha lett volna erre lehetőség.
Igló legjellemzőbb ismertetőjegye a lencse alakú tér. Szívesen sétáltunk ezen a téren, tudva, hogy Szlovákia legszebb terei közé tartozik, és a maga nemében a leghosszabb Európában.
Kirándultunk a Szlovák Paradicsomba. A nemzeti park völgyszakadékokkal és vízesésekkel tűzdelt természeti csoda.
Utolsó napra is lenyűgöző élmények vártak: a Dobsinai-jégbarlang, Betléren az Andrássy család pazar vadászkastélya.
A Rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskolában tett látogatásunk során bepillanthattunk egy határon túli magyariskola működésébe. Rozsnyó főterén, mely a legnagyobb négyzet alakú középkori főtér Szlovákiában, tettünk egy sétát, Még a piacon is körül tudtunk nézni, és ettünk egy nagyszerű lángost. Búcsút vettünk az idegenvezetőnktől, s az 5 nap gazdag élményeivel gazdagodva indultunk haza.
Képek itt érhetőek el.


Noszysok Szlovéniában és Horvátországban

A Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 7. évfolyama 2 sikeres HATÁRTALANUL pályázattal (Magyar emlékek nyomában Szlovéniában és Horvátországban HAT-KP-1-2021/1-000336, illetve Szlovénia és Horvátország magyar emlékeinek nyomában HAT-KP-1-2021/1-000538) május 16-20-ig Szlovéniában és Horvátországban járt. A pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. írta ki, és Magyarország Kormányának támogatásával valósulhatott meg. Az utazást egy projekthét előzte meg, ahol diákjaink kiselőadásokat tartottak, PPT-ket, tablókat, festményeket készítettek a látnivalókról. Az előzetes feladatokat vidám vetélkedővel és egy közös faliújság létrehozásával fejeztük be. Izgatottan vártuk a hétfői napot, hogy két év után végre újra utazhassunk.  Délelőtt Dobrovnikba (Lendvavásárhely) egy kéttannyelvű iskolába látogattunk el, ahol egy jó hangulatú bemutató és egy kötetlen beszélgetés keretében megismerkedhettünk az intézmény épületével, az iskola hagyományaival, a nyelvoktatás helyi módszereivel és az ott tanuló diákokkal. Bántornyán a Szűz Mária templomban Szent László legendát ábrázoló freskókban gyönyörködhettünk. Muraszombaton a Szapáry-kastélyt néztük meg. Az első nap végén Lendva városának nevezetességei szerepelt a programban. Mindenkit lenyűgözött a vár sokféle magyar vonatkozású gyűjteménye és a kisváros kellemes hangulata. Mariborban verssel emlékeztünk meg Petőfi Sándorról, majd Ptuj várához érkeztünk meg. Ljubjanában, a várban megkoszorúztuk Batthyány Lajos emléktábláját. Innen Horvátországba utaztunk, Kraljevicára, a szállásunkra.  Csodálatos érzés volt reggelente megpillantani a tengert, amit többen most láttak először. Rijekában elsétáltunk a Mária Terézia által felépíttetett hullámtörő gáthoz, majd Abbáziában a százéves sétányról csodáltuk meg a Kvarner-öböl panorámáját. Az utolsó napon Zágráb óvárosával ismerkedtünk, közben megtekintettük a Szent István Székesegyházat, melyet I. László királyunk alapított. A Jellasics téren megemlékeztünk az 1848/49-es szabadságharcról. Mindkét pályázat résztvevői felejthetetlen, életre szóló élményekkel gazdagodva érkeztek haza.
Képek itt érhetőek el.


 

 


Iskolai hírek
Pályázatok


EFOP 3.2.3-17-2017-00069

Határtalanul 2022

Határtalanul 2019

Határtalanul 2017

Határtalanul 2016


© 2008. noszlopy-marcali.hu | Készítette: Vágó Zoltán