2010, április 16.

"Somogy ezer éve" honismereti verseny

Április 16-án rendezték meg a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolában a "Somogy ezer éve" honismereti verseny megyei döntőjét. Öt írásbeli forduló után a legjobb 10 csapat kapott meghívást a szóbeli döntőre. A versenyt 13 éve rendezik meg, iskolánk 3 éve kapta meg a rendezés jogát. Az idei téma: Somogy híres személyiségei volt. Gönczi Ferenc, Együd Árpád, Roboz István, Noszlopy Gáspár, Marczali Henrik, Fekete István, Rippl-Rónai József és Csík Ferenc életével és tevékenységével kapcsolatban kaptak a gyerekek feladatokat. Természetesen nem maradhattak el az aktuális helytörténeti kérdések sem.

A zsűri neves szakemberekből állt. L.Kapitány Orsolya etnográfus- főmúzeológus, Gálné Jáger Márta főlevéltáros, a Somogy Megyei Honismereti Egyesület Elnöke, Dr. Bősze Sándor a Somogy Megyei Levéltár Igazgatója, Dr. Magyar Kálmán archeológus-történész, a Magyar Nemzeti Történeti Társaság Elnöke és Dr. Sipos Csaba a megyei könyvtár helytörténeti kutatója voltak.

Szoros versenyben a következő csapatok szerepeltek a legjobban: 1. Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola 2.csapat Marcali felkészítő tanár: Horváth Judit 2. Révkomáromi János Általános Iskola 2.csapat Kutas felkészítő tanár: Simon József 3. Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola 1.csapat Marcali felkészítő tanár: Bresztovszky Miklósné 4. Révkomáromi János Általános Iskola 1.csapat Kutas felkészítő tanár: Simon József 5. Eötvös József Általános Iskola Csurgó felkészítő tanár: Tímárné Mikola Erzsébet 6. SIOK Vak Bottyán János Általános Iskola Siófok felkészítő tanár: Pálné Cserjés Gyöngyi A csapatok értékes ajándékokat és jutalomkönyveket vehettek át a szép szereplésért.


2010, április 14.

Diáknapi tudósítások ...

„Április elsején, diáknapon vagyis a fordított napon, mi diákok vettük át a hatalmat iskolánkban. Először megkaptuk az iskola kulcsát, ezután a „tanár-diákok” fogadalomtétele következett. A „diák-tanárok” 2 tanórát tartottak. Ezt követően érdekes programok színesítették a fordított napot. Remélem, hogy vezetői munkámmal mindenki elégedett volt. Az iskola diákigazgatójaként nagyon jól éreztem magam, felejthetetlen lesz számomra ez a nap.”

Cserepes Orsolya 8.c diákigazgató

„Nagyon jól éreztük magunkat a diáknapon. Bea néni és Ildi néni segítettek bennünket a Ki mit tud ?, tánc-és énekverseny zsűrizésében. A fellépők produkciói nagyon ötletesek voltak, nagyon sok jó zenét játszottunk le a résztvevőknek. Bár nem voltunk diáktanárok, úgy gondoljuk mi kaptuk a legjobb feladatot.”

Kajdács Kornélia és Mayer Petra 8.c

„ Nagy izgalommal vártuk a fordított napot, hiszen idén már felsősként lehettünk részesei ennek az eseménynek. Sokat nevettünk azon, ahogy tanáraink rosszalkodtak, mindenféle tréfát eszeltek ki. Diáktársaimmal és osztályfőnökömmel 10 állomásból álló akadályversenyen vettünk részt, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatos feladatokat kellett megoldanunk. A próbatételek után tanár-diák foci-és kézimeccsek voltak. A pályát lelkes szurkolók állták körül, de aki akart házasságot és örök barátságot is köthetett. A meccsek után, ahol tanáraink nem vallottak szégyent, izgalmas vetélkedő kezdődött, a versenyzők mókás feladatokat oldottak meg általános derültség közepette. A helyi tévének is adtunk riportot a diáknapi programokkal kapcsolatban. Óriáscsúszda, légvár, tojásfestés, gyöngyfűzés is szerepelt a diáknapi programban. Az aszfaltrajz verseny és a homokvár építő verseny legjobbjai is jutalomban részesültek. A programok sora fél 1-kor zárult, és azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy vidám élményekkel tértünk haza.”

Pántics Luca és Bánfarkas Laura 5.c


Iskolai hírekTanulmányi versenyekHirdetésekRendezvényekHonismereti vetélkedő Korábban


© 2008. noszlopy-marcali.hu | Készítette: Vágó Zoltán