Boldogságfokozó hála
Szeptemberi galéria

Október hónap témája: Az optimizmus gyakorlása

,,Mitől jó egy nap? Attól, hogy képesek vagyunk meglátni a jót. Hogy örülni tudunk. És attól, hogy holnap is lesz egy nap. Lehet, hogy még jobb, mint a mai."
Janikovszky Éva

November hónap témája: Kapcsolatok ápolása

Ebben a hónapban a gyermekek figyelmét az őket körülvevő emberekre irányítottuk. Körbejártuk a barátságokat és a családi kapcsolatokat. Felhívtuk a figyelmüket, hogy a társas kapcsolatok folyamatos törődésre, ápolásra szorulnak. A kapcsolatok tudatos ápolása nagyon fontos, mivel a társak segítenek, ha nehéz időszakot élünk meg. Már az is segítség, ha van kinek elmondani a gondjaikat. A szeretet érzését is a társas kapcsolatokban élhetjük meg.

December hónap témája: Boldogító jócselekedetek

Szeretnénk gyermekeinket kiskorunktól arra nevelni, hogy kedvesek, nagylelkűek és segítőkészek legyenek. A jó cselekedetek, a segítségnyújtás ugyanis boldogabbá teszi az embereket.

Január hónap témája: Célok kitűzése és elérése

Felhívtuk a gyermekek figyelmét arra, hogy akkor lehetnek igazán boldogok, ha olyan dolgokra törekednek, amik számukra fontosak. Hangsúlyoztuk, hogy a célok eléréséhez együtt kell működniük tanítóikkal, szüleikkel, barátaikkal és intézményünk partnereivel. Az ésszerű célok kitűzése segíti őket abban, hogy megtanulják beosztani az idejüket.

Február hónap témája: Megküzdési stratégiák

Ebben a hónapban a megküzdéssel, a kihívásokkal, a problémákkal, a konfliktusokkal, a kudarcokkal való szembenézéssel foglalkoztunk. Szó volt a tanulókra törő rossz érzésekről, indulatokról, szomorúságok okairól. A diákoknak is vannak nehézségeik, kudarc nélkül nem élhetnek. Igyekeztünk tudatosítani a tanulókban, hogy a legtöbb esetben lehetőség van mindezzel szembenézni és sikeresen megküzdeni.

Március hónap témája: Apró örömök élvezete

Tanulóink megkeresték a hétköznapokban rejlő apró örömforrásokat. Felhívtuk figyelmüket, hogy mindenben találhatnak apró örömöt, amit tesznek, akármilyen fárasztó és egyhangú is. Ne akkor értékeljenek valamit, amikor már elveszítették.

Április hónap témája: Megbocsátás gyakorlása

Ebben a hónapban az egyik legnehezebb témát, a megbocsátást dolgoztuk fel. A megbocsátást nem csak önmagunkért tesszük, hanem a bennünket megbántó emberekért is. Szerettük volna, ha sikerül tudatosítani tanulóinkban, hogy a veszekedés, a gyűlölködés, az indulatos viselkedés rontja mentális egészségünket. Sok emberben depressziót vált ki. Azok az emberek, akik tudnak megbocsátani, ők boldogabb és egészségesebb emberekké válnak.

Május hónap témája: Testmozgás

Kiemelten kezeltük a testmozgás témát, mivel a mozgásnak számos jótékony hatása van. Csökkentheti a betegségek kialakulását, oldja a szorongást, a stresszt, megelőzi a depressziót. Pozitívan hat a tanulók önértékelésére. Növeli önbizalmukat, javítja tanulási képességeiket. Csiszolja a memóriájukat és fejleszti koncentrálóképességüket. Növeli a munkakedvüket, hozzájárul a nyugodt alváshoz.

Június hónap témája: Fenntartható boldogság

Tudatosítottuk a gyermekekben, hogy a Boldogságórákon tanultak nem egy tanévre szólnak, hanem egyéletre. Könnyű rövid ideig boldognak lenni. Az igazi kihívást az jelenti, hogyan őrizzük meg a boldogság új szintjeit. A kedvenc gyakorlatokat gyakran elő kell venni, főként azokat, amelyek rövid időn belül pozitív érzelmekkel töltenek fel bennünket.

 


Határtalanul! pályázat

Bizonyítvány másodlat igénylésével kapcsolatos tudnivalók

Comenius 

Tovább a projekt oldalára!


© 2008. noszlopy-marcali.hu | Készítette: Vágó Zoltán